DIY: Homemade Roti Canai

Assalamualaikum,
Salam menjemput rezeki.
Sebelum tu minta tolong sedekah Al-fatihah buat mak Fatimah binti Ithnin, semoga murah rezekinya dan dipanjangkan usianya boleh ajar anak bongsu die ni masak-masak yang sedap-sedap. Semalam belajar dengan mak buat roti canai turun temurun.
Dah lama nak cuba tapi ada je halangan. Kali ni nekad je masuk kelas.hahahass.
Makan sekeping ni menyandor tau, nak-nak ada kari ngan sambal tumis. Laju je..
Lainkali kalau kerajinan menebal kite buat lagi ye...
Kite tengok resepi je la.


Sumber : mak kite la
Dicuba : Haniza Homemade

1 kilo tepung
1 botol kecik air mineral
Sebiji telur
2sdb susu pekat
1 sdb shortening
Sedikit garam
1sdb marjerin

Masuk semua bahan dalam mangkuk.
Terpulang kalau nak sado uli tangan je la
Mixer sampai doh licin , lembut dan tak lekat di tangan.

Perap 2 jam

Keluarkan dan bulat-bulat anggaran dapat 15-19 biji doh kecil.
Sapukan doh tadi dengan marjetin. Perap semalaman.

Canai doh (torak ) guna dulang..takder la canai macam kat kedai..tarik senipis yang boleh jangan sampai koyak.
(Bila sendiri buat dah macam rupe roti kirai. Keh3. Padan muke dulu-dulu masa tangan lembut taknak belajo.)

Sapu minyak dan lipatkan.

Tengok mak demo.

Leperkan doh yang dicanai.
Boleh goreng untuk makan terus atau goreng separuh masak untuk disejukbekukan

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog