DIY: Puteri Salad

Assalamualaikum.
Ade yang pernah dengar nama kuih Puteri Salad?. Memang jarang orang panggil tapi kami memang panggil Puteri Salad. Kalau orang lain panggil Pulut Serimuka. 😍😍😘😊😊..
Memang best resepi ni. Rugi kalau tak cuba. Manis pon takdelah manis sangat. Memang kredit kat tuan asal dan Sis yang share resepi ni kat fb siap step by step.

Resepi di ambil : Sis Habibah Badar Bajrai
Dicuba: Haniza Homemade

RESEPI PUTERI SALAD

BAHAGIAN PULUT (LAPIS BAWAH)

2 cawan beras pulut (rendam 30min)
2 1/2 cawan santan cair(1/2 kotak Kara +air)
secubit garam
1 helai daun pandan
1 sudu makan minyak masak

Masukkan semua bahan dalam periuk dan masak seperti masak nasi. Utk hasil yg lebih cantik, masukkan dlm loyang & kukus. Bila sudah masak, lapik loyang empat segi 7"x7" dengan plastik (Saya guna bekas plastik jadi tak perlu alas lagi). Mampatkan pulut dalam bekas. Tepikan seketika. Siapkan kukusan. Balut penutup  dengan kain untuk elak airnya menitis.

Pulut ni tadi masak guna periuk pressure cooker Ewant. Cuci beras pulut masukkan santan garam dan daun pandan.
Masak 8 minit.
Padatkan semua pulut dalam loyang yang telah dialas dengan plastik.

BAHAGIAN KAYA (LAPIS ATAS)

2 cawan santan pekat (2 kotak Kara + air)
1 cawan jus pandan (kisar 10 helai pandan)
¾ cawan tepung gandum
¾ cawan gula pasir
1 sudu makan bumbung tepung jagung 
1 biji telur
secubit garam

Santan, jus pandan, telur (dipukul sedikit) & gula dimasukkan ke dalam periuk, whisk perlahan. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati. Bila dah rata, kacau atas api dapur yang sederhana hingga naik wap. Pastu tuangkan kedalam bekas@loyang yang telah dibubuh pulut. Kukus selama ½ jam. Selepas itu, jangan tutup api dan terus kukus tanpa tudung selama 15 minit untuk keringkan bahagian atasnya. Ini rahsia penting utk dapatkan permukaan yg licin.
Satukan telur, gula, tepung jagung, tepung gandum, garam. Gaulkan. 

Masukkan jus pandan. Kacau sebati. 

Tapiskan dalam periuk 

Masakkan di atas api kecil. Kacau sehingga adunan berwap. 

Letakkan adunan didalam loyang yang berisi pulut tadi

Kukus sampai masak. Penutup kukusan tu kene balut dengan kain tau. Ni untuk elak air menitik kat kuih. 
Bukakan penutup kukusan dan biarkan loyang tadi sehingga 15 minit

Sejukkan betul2 baru dipotong. Saya guna pisau potong kek plastik untuk potong.
Potong cun-cun sikit. Hahaaa


Selamat mencuba. 

2 comments:

hanizarujhanfamily blog