DIY Karipap @ Epok-epok

Assalamualaikum.
Lama pulak tak singgah sini. Sibuk sikit minggu ni. Awal minggu bawa anak check up di klinik. Lepas tu sibuk dengan siapkan hadiah untuk cikgu anak-anak. So arini baru free, baru bole update resepi. Kali ni resepi karipap rangup, nak tau rangup macam mane kene cuba buat ye. Sebab nak bagitau pon licin dah panas tadi. ;) 



Inti kentang dan bilis je. 



Ade kecik ade besor, time nak guna acuannya mesti tak jumpe.



Da siap goreng. 



Karipap tanpa oksigen. Buat sendiri sumbat je inti banyak-banyak.. ngeee

Ok kite layan resepi.
Resepi online. Kredit tuan punye resepi.
Dicuba : Haniza Homemade

Bahan:
2 cawan tepung gandum
2  sdb tepung beras
2 sdb tepung ubi
1 sdb gula
1/2 sdk garam
1 sdb butter
1/4 cawan minyak masak dipanaskan
Air sejuk secukupnya

Cara-cara:
Satukan tepung, garam dan butter.
Masukkan minyak yang dah dipanaskan.
Gaul dengan senduk dahulu. Bila sejuk sikit baru uli dengan tangan.
Masukkan air sedikit-sedikit. Uli sampai tak lekat tangan.
Biarkan sebentar.
Bahagikan doh dan canaikan. Masukkan inti dan kelim tepinya..buat sehingga habis.
Goreng dengan api sederhana sampai masak.
Siap untuk dihidang.
Ngaplah ape lagi. :)

SELAMAT MENCUBA

Sempena hari guru lepas mama watkan kek indulge untuk papa. Takde hadiah nak bagi jadi bagi kek sebijik.
Puas ati walau kekalutan dapat gak siapkan.. Alhamdulillah.




Ni choc homemade bentuk kerang dan love
                               
   Bentuk kerang

Beg ade tapewer berisi kukis dan choc homemade untuk cikgu-cikgu anak-anak


No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog