DIY : Roti Tawar Tanpa Telur (Eggless Bread)

Assalamualaikum. 
Ade kerajinan lebih bole cuba buat roti ni. Enjoy.. Berbekalkan tengok youtube. 

Sumber : youtube (bebenooom) 
Dicuba : Haniza Homemade



ROTI TAWAR TANPA TELUR
(Eggless bread) 

Bahan:
250gm tepung protein tinggi
25gm / 2 sdm gula
15gm / 2sdm susu tepung
3.5gm / 1sdt yis

Campurkan  kesemua bahan dulu

~Masuk 
150ml air sejuk peti sejuk

Uli 5 minit. Kelajuan sederhana

~Masuk
25gm / 2 sdm shortening
3gm garam

Uli sampai betul elastik
15-25 minit


Bahan diuli sampai elastik

Sediakan loyang sesuai

Letak minyak pada dasar mangkuk. Biarkan doh rehat 😁. 


Doh dah naik 2x ganda. 
Tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. 

Bahagi 4 bahagian. Bulatkan doh dan naikkan 10 minit. 
uli nipis memanjang dan gulungkan. 
Kemaskan gulungan dan masukkan dalam loyang 20x10x10 (seeloknya ade penutup) 

Naikkan lagi lepas masukkan dalam loyang sesuai
Nampak tak dah kembang

Spray dengan air bakar sehingga kekuningan. 

Dah siap bakar.. Sapukan dengan butter/marjerin. 

Potonglah.. Takkan tengok je kan. 

Sedia di makan.. Ni makan dengan mushroom soup. 

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog