DIY : Kuih Bakar Pandan

Assalamualaikum, selamat malam.

Masa kecik-kecik memang jatuh cinta dengan kuih bakar pandan. Mabeles nak pulak dapat yang bahagian garing. Dulu kan bako guna periuk, api sabut kelapa atas bawah. Harum giler baunya. Rugi betul tak menuntut dengan mak jah, cukup sedap manis lemak masinnya. Sekarang nak jumpa yang serupa macam tu memang tak dapat.

Jalan-jalan dalam grup fb jumpa satu resepi. Kite testlah..disebabkan acuan takde nak makan punye pasal sanggup bako dalam pressure cooker ewant. Guna mode CAKE 40minit. Alangkah bagusnya kalau dapat bako macam dulu tu.
Sedap jugak tau kuih ni walau hanya guna susu cair. Korang kene try resepi ni.

Resepi disertakan di bawah.
Wangi bau pandan tapi sayang kaler tak berapa menyerlah sebab tak letak kaler. Hehe

Gambar step by step tak dan nak amik bateri out pulak mase tu. Sedih betul.. tengok resepi pon boleh buat dahkan. Main campur-campur je. Tapis, bako..mudah kan..hahaa


Sumber : Misz MAHN
Dicuba : Haniza Homemade

KUIH BAKAR PANDAN
1tin susu cair
1tin air pandan (blend 7helai daun pandan/guna perase pandan pon boleh)
secubit garam
4biji telur gred A
1cwn gula kastor
2 cwn tepung gandum
bijan(hiasan)
pewarna hijau (xnk pon xpe)

-panaskan acuan atas dapo dgn sesudu minyak msk.(supaya adunan x melekat).
-blend/mix semua bahan sehingga sebati kecuali bijan..n tapis.
-masukkan adunan dlm acuan .bakar suhu 190° selama 50minit.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog