Selamat petang...dah ngeteh ke..selalu petang-petang macam ni mesti ade makan petang..kuih ke, kek, goreng-goreng. ye tak.
Petang ni menu best nenek buat. Kuih nagasari. Korang pernah dengo tak? Alah orang melayu panggil lepat pisang. Kebetulan minggu lepas tokma dengan maklong datang bawak pisang. Tapi muda lagi. Harini baru banyak yang masak ranum.
Kali ni tak sempat snap pic step by step sebab sibuk melayan budak dua ni nyusu. Kita layan resepi je la ye.
Sedapnya kalau lawan ngan teh o panas
Bahan2:
Pisang- kalau bole pisang berangan
Tepung beras
Santan
Gula
Garam
Air
Daun pisang secukupnya -dilayukan dulu
Cara2:
Pisang di belah-belah. Masukkan tepung bancuh dengan air, garam, gula, santan.
Masak atas api perlahan. Kacau sehingga kental sedikit dan berminyak.
Angkat. Sudukan atas daun pisang dan lipat.
Buat sehingga habis.
Panaskan kukusan. Kukus semua sehingga masak.
Angkat dan hidangkan.
Sedia untuk dimakan.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment