DIY : Kuih Lopes

Assalamualaikum.

Selamat petang dn salam berhujung minggu.

Sejak ade pressure cooker Ewant semua masakan kalau boleh nak letak dalam tu. Bancuh. Tekan suis tunggu "tettt" dah siap.

Masa bukak grup masak ade tengok satu post tu buat lopes. Pakai rice cooker je pon. Terus terase nak buat. Tengok bahan yang ringkas ade dalam dapo. Pandan pon banyak je kat kat belakang rumah.  Ni yang kite buat untuk minum petang keluarga.

Bahan:

2 3/4 cawan beras pulut
3 cawan air pandan (blend 5 helai daun pandan bersama 3 cawan air)
Sedikit garam

Cara:

Sukat pulut ade la dalam 2  3/4 cawan. Cuci dulu. Blend je daun pndan dengan 3 cawan air. Letak garam sikit. Masuk dalam pressure cooker ewant dan setkan button RICE valve pon kite letak pada SEAL. Set dalam 7 minit. Siap.

Sementara pulut dimasak. Kukus kelapa parut secukupnya bersama sedikit gula dan garam.

Jangan lupa buat air gula:

Bahan air gula:

Suku gula nisan pior
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula putih
Sedikit air untuk melarutkan gula
Daun pandan yang disimpul.

Cara-cara:

Masukkan semua dalam periuk dan panaskan sehingga larut.

Lepas pulut siap masak padatkan dalam loyang 10x10 yang dialas dengan plastik supaya senang untuk proses pemotongan.
Tekan padat-padat. Kemudian potong jadikan empat segi.. Dan kemudian jadikan segitiga.. Gaulkan pulut yang dipotong dengan kelapa parut. Makan bersama air gula pekat.

Selamat mencuba. Sedap tau nak pulak sejukkan dalam peti. Laju je masuk tekak. 😘😘😍😍

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog