DIY : Donut Pandan

Assalamualaikum
Salam kekayaan dan kejayaan buat semua.
Suka betul dengan donut sebab anak-anak memang makanan favourite dorang. Kali ni guna resepi Chef Irfan. Syiok oo sebab die suke sharing video tutorial roti dan donut.
Bawah ni cara saya buat donut. Takde la otai ke ape. Cuma suka ambik gambar letak dalam blog. Kredit kat tuan punya resepi sebab dapat buat orang teruja nak buat donut. Terpanggil-panggil nak buat.
So buatlah dan hafiz pon berjaya makan berketul. Sukanya. Ok kite tengok resepi.


Sumber : Chef Irfan
Dicuba : Haniza Homemade

Bahan-bahan:

500gm tepung roti
70gm gula kastor
1 tbs yis
1 tsp garam
1 biji kuning telur
50gm marjerin
10gm pelembut roti
1/2 tbs perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
100gm santan
180gm air sejuk atau jus pandan


Cara-cara:

Masuk bahan cecair dulu dalam Bread Maker (BM)
Masukkan bahan kering
Tekan nombor 8 untuk dough (BM TESCO)
Tunggu sampai siap
Soft je kaler, wangi bau paduan santan dan pandan

Timbang doh 40gm
Rajin timbang, tak rajin cetak je guna acuan

Roundingkan doh tadi
Bulat..bulat..bulat..bulat

Ĺetak atas tray yang ditabur dengan tepung


Tunggu naik sebentar, leperkan dan tebuk.

Letak sikit tepung dekat jari dan tekan sikit

Tebuk guna nozel je..kalau xde pakai tutup botol

Tunggu ringan sementara tu panaskan minyak
Goreng dengan api perlahan tapi panas (harap pahamlah ye)
Orang kata kalau donat ade ring tu gebu.

Jangan masuk banyak donut dalam kuali
Tak perlu balik-balikkan hanya goreng sampai masak sekata kedua belah
Angkat dan biarkan sejuk baru di golekkan atas gula

Siap

SELAMAT MENCUBA



No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog