Salam kekayaan dan kejayaan buat semua.
Suka betul dengan donut sebab anak-anak memang makanan favourite dorang. Kali ni guna resepi Chef Irfan. Syiok oo sebab die suke sharing video tutorial roti dan donut.
Bawah ni cara saya buat donut. Takde la otai ke ape. Cuma suka ambik gambar letak dalam blog. Kredit kat tuan punya resepi sebab dapat buat orang teruja nak buat donut. Terpanggil-panggil nak buat.
So buatlah dan hafiz pon berjaya makan berketul. Sukanya. Ok kite tengok resepi.
Sumber : Chef Irfan
Dicuba : Haniza Homemade
Bahan-bahan:
500gm tepung roti
70gm gula kastor
1 tbs yis
1 tsp garam
1 biji kuning telur
50gm marjerin
10gm pelembut roti
1/2 tbs perisa pandan
Sedikit pewarna hijau
100gm santan
180gm air sejuk atau jus pandan
Cara-cara:
Masuk bahan cecair dulu dalam Bread Maker (BM)
Masukkan bahan kering
Tekan nombor 8 untuk dough (BM TESCO)
Tunggu sampai siap
Soft je kaler, wangi bau paduan santan dan pandan
Timbang doh 40gm
Rajin timbang, tak rajin cetak je guna acuan
Roundingkan doh tadi
Bulat..bulat..bulat..bulat
Ĺetak atas tray yang ditabur dengan tepung
Tunggu naik sebentar, leperkan dan tebuk.
Letak sikit tepung dekat jari dan tekan sikit
Tebuk guna nozel je..kalau xde pakai tutup botol
Tunggu ringan sementara tu panaskan minyak
Goreng dengan api perlahan tapi panas (harap pahamlah ye)
Orang kata kalau donat ade ring tu gebu.
Jangan masuk banyak donut dalam kuali
Tak perlu balik-balikkan hanya goreng sampai masak sekata kedua belah
Angkat dan biarkan sejuk baru di golekkan atas gula
Siap
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment