Assalamualaikum.
Salam Maulidur Rasul.
Dah makan ke? Kami dah 2x makan nasi arini. Memang masak nasi lebih. Tau dah nanti mesti nak ngulang jugak.
Awal jugak masak tadi. Cuma pindang ikan aye @ikan kayu@ ikan tongkol. Banyak betul panggilan ikan ni.
Ni kire masak campak-campak ketuk-ketuk jadik lauk. Antara lauk paling senang mak ajor mase kecik dulu.
Bahan:
Sekor ukuran sederhana ikan aya
Bawang merah di ketuk
Bawang putih di ketuk
Halia di ketuk
Cili merah nak ketuk bole campak je pon takpe
Sedikit garam
Kunyit serbuk atau kunyit hidup diketuk
Sedikit asam keping
Air secukupnya
Cara.:
Main rebus je ye bukan tumis. Jadi kite lebur semua bahan masuk sekali dalam periuk.
Ikan cuci bersih tau.
Panaskan guna api sederhana.
Masuk garam dan rasakan.
Siap untuk dihidang.
Kalau ade anak kecik janganler ketuk cili tu masuk je sebiji-sebiji.
Makan lauk ni dengan sambal belacan dan telur dadar. Memang menambahlah kalau kene gaya.
Nak tambah tomato dengan bendi pon ngam weh. Terangkat.
Selamat mencuba.
Ni boleh makan nasi 2 - 3 pinggan
ReplyDeleteTak nyukup nasi.. Kite masak lagi.. Hehee
ReplyDelete