Assalamualaikum.
Selamat malam semua. Petang tadi teragak nak makan apam beras ni. Tengok bahan pon ade. Meh kite tengok resepi. Ambik kat fb je ni. Terima kasih kat penyumbang resepi. Resepi ni pernah viral di kalangan blogger tempatan. Lembut, gebu, sedap.
Sumber : fb Amy Mi Amor
Dicuba : Haniza Homemade
Apam nasi @ apam beras
1 cawan nasi
1 cawan gula (tak sampai 1 cawan pon tadi)
11/2 cawan air
Blend dulu semua ni
11/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gandum
1 sudu teh yis (any brand)
Campurkan dengan yang dah siap blender.Saya kaub balik je.perap 2-3 jam
Sapu acuan dengan sedikit minyak
Kukus 10-15 minit
***tak kisahlah cawan apa yang korang guna.as long as korang guna cawan yang sama untuk sukat semua bahan
***alas penutup pengukus dengan kain supaya air tak menitik atas apam.Tak cantik jadinya nanti
****kukus sekejap kelapa tu supaya tahan lama.gaul dengan sedikit garam
Try tau.. Tak rugi punye.. Sodap nih...
Dulu masa sek, tiap mggu kakak kita buat apam ni tau, terlalu sedap dimakan dgn kelapa yg byk
ReplyDeleteKan... Kelapa banyak.. Lemak2.. Uii.. Sedapnya
ReplyDelete