Assalamualaikum.
Selamat Hari Malaysia.
Selamat bercuti semua. Arini konon buat suprise. Lepas solat subuh mengaji terus je masuk dapo.
Malam tadi puas gugel skodeng sane sini. Pagi ni nekad je buat. Memandangkan ade je bahan tak lengkap takpelah rase hampir serupa.🤗🤗😍😘 Bangga siot reti gak buat setelah 8 tahun dok teganu.
Serupe tak bila anak johor buat masakan teganu. Lepas ni kite buat nasi ambeng pulak ye. Bungkus comei-comei.
Korang tau rasenya masak lebih dah tadi. Rupanya licin maka terpkasalah masak untuk kali kedua. Maknyenya sedapler dan laku dorang ni makan.. Eh sedap ke lapo. Waakkaaakakaa.🤣🤣
NASI DAGANG STYLE SEMPOI
Resepi campak-campak je ni.
Untuk nasi :
4 cawan beras biasa
1 cawan beras pulut
Cuci bersih
Masuk dalam periuk nasi. Letak santan, daun pandan, garam, sedikit minyak dan air secukupnya.
Masak macam nasi je.
Dah hampir masak taburkan bawang merah hiris dan halba. Sepatutnya letak hirisan halia sekali.
GULAI DARAT AYAM
Bahagian gulai darat. Ingat-ingat lupa cara tokma masak. Kite cuba jayalah ye.
Blendkan cili kering, serai, bawang merah, bawang putih, kunyit, ketumbar. Sepatutnya blend sekali halia dan lengkuas ye. Tapi dah tak de jadi tak letak la dua ni. Kalau letak lagi umppph..Letak dalam periuk masuk santan pekat. Ayam secukupnya. Renehkan.
Masuk santan cair, gula nissan, garam dan kerisik. Masaklah sampai pecah minyak.
Sedia untuk dihidang.
ACAR:
Timun hiris manjang
Lobk merah hiris manjang
Bawang merah
Bawang putih
Cili
Garam
Gula
Cuka
Campur semua hirisan. Dan rasekan masam masin manisnya.
Siapppppp.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment