DiY : Basque Burnt Cheesecake

Assalamualaikum .
Lama dah peram resepi ni.. Punya lama cam siput bergerak nak mulakan langkah.. Padahal takde la amik masa lama cuma bahan ade sikit pricy. Itu yang menyebabkan percintaan tertangguh nak buat sambil ambil gambar step by step.


Basque Burnt Cheesecake

Sumber : Rita Zara
Dicuba : Haniza Homemade

Bahan2 :
250g cream cheese
125ml  whipping cream DAIRY cth anchor, emborg, arla
(TAK BOLEH PAKAI NON DAIRY WHIPPING CREAM/FRESH CREAM sbb perlukan fat yg cukup)
85g gula
1 sudu besar esen vanila
2 butir telur B (Nak A pun boleh, asal bukan C, D, E, F, G, H eh korang nyanyi lah sendiri dgn anak2😜)
9g tepung gandum diayak

Step by step di gambar.

Bahan-bahannya ye.. 
Satukan cream cheese dan gula
Telur
Tepung
Krim

Kite kembangkan cream cheese dan gula.. Mixerkan sampai gula sebati. Dalam 2 minit gitu

Masuk telur sebiji.. Sebiji.. Tapi ni masuk sekali arung sebab dah ade yang mula mengacau

Mixerkan sebati ye

Masuk tepung.. Yang ni kacau dengan whisk.. Sebati je tau

Masukkan krim dan kacau guna whisk

Yeyyyy.. Dah siap

Tuangkan dalam loyang 6".. Sapu gris dan letakkan baking paper.  Lebihkan tau baking paper tuq

Dah siap bakar.. Suhu 200°c 

Orang kata lagi tentung lagi sedap

Dah potong.. Bole ngap

Mabeles okeh.. 

Loyang size 6, tapi saya xde, sy pakai 7. Pakai lah 6, cantik, tinggi.

Bakar suhu 200 degree, api atas bawah. 1Jam. Dah tinggal 10min terakhir tu, korang naikkan lah suhu jd 210 camtu. Jadi lg hitam lagi sodappp.

TAK PERLU WATER BATH. lagi hitam, lagi geseng orang jawa cakap lagi sedap.


Jangan lupa like, follow dan share fb ===> Haniza Rujhan

Selamat mencuba.. Kalau yang berdekatan nak oder bole wasap dengan cikliza😍😍😍😍😍



1 comment:

hanizarujhanfamily blog