DIY : Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai ke Petang

Assalamualaikum.

Selamat petang semua.
Malam tadi buat roti jala dengan panaskan kari ayam pencen masa lunch. Rasanya roti jala dah buat banyak dah rupanya lama dah tak buat. Laju pulak dorang ni makan. Mana taknya lembut cicah kari pulak tu. Tak toleh kiri kanan. Tukang jala pon merasa sekeping je tu pon kongsi dengan hafiz.
Mehlah kita tengok resepinya. Senang je korang boleh hafal. Janji cukup bahan, ade blender.. jalan. Haha.


Roti Jala Yang Kekal Lembut Sampai Ke Petang

Roti Jala

Sumber: Azie Kitchen
Dicuba : Haniza Homemade

Bahan bahan:
3 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecil garam
1 biji telur
3 cawan air/santan/susu segar (saya guna air dicampur sedikit santan)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.


SELAMAT MENCUBA


No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog