Roti sosej gendut @ sosej bite gendut

Assalamualaikum.
Selamat malam. Malam ni beroti sosej. Memang kegemaran anak-anak. Sementara anak-anak main dekat laman laju je la masuk dapur selongkar bahan-bahan. Siap timbang lebur semua masuk BM. Roti hanya guna resepi sweet bun. Cuma kat sini nak kongsi cara buat macam chef irfan tunjuk dalam fb. Memang terbaik ideanya. Tq ye semoga rezeki chef melimpah ruah. Doakan kejayaan saya jugak. (^.*)

Rounding doh. Yang ni buat untuk saiz kecil je. 
Ambil doh yang dah kembang. Rollingkan separuh.
Kemudian terbalikkan
Gulungkan ye.
Jadikan seperti bentuk ini. Gulung bahagian tepi je. Tengah jangan usik tau
Potong sosej kepada 3 bahagian. Ambil doh tadi gulung pada sosej tadi
Dah jadi sosej bite gendut. Sebelum bakar tu sapu atas doh dengan bancuhan susu tepung
Bakar ikut suhu oven sehingga keemasan.
Tak keciklah jugak. Bila dah bako setaman kegendutannya
Siap. Apa tunggu lagi kite baca doa makan. Ngap.
Alhamdulillah. Macam rupa siput pon ade. Acececeeeee. Muji sendiri pulak.

Selamat mencuba.
Share jika bermanfaat.

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog