DIY : ROTI BANTAL ROTI BENGGALI

Assalamualaikum.
Lama jugak tak bersiaran. Line tak berapa clear tu yang lama tak update blog. Buat kuih macam-macam bila part nak masuk gambar kat blog je lemau. Last terkubur terus.
Sebenarnya dari semalam lagi nak buat mushroom soup dengan garlic bread. Western ko. Hahhaa. Bukan ape sebab gi Mydin beli sepek mushroom buat Yee Mee Sizzling. Tapi bukan nak cerita pasal Yee Mee. Ni pasal projek arini.
Biaselah nama pon cuti memang masing-masing kerja keluo masuk dapo. Bukak tutup peti. Gitulah aktiviti kalau time cuti papa kene kerja. Pagi dah makan separuh roti hajatnye biarlah petang nanti tinggal bako je lepas tu buat mushroom soup. Alih-alih lepas lunch dorang pi bantai licin tinggal plastik je. Siap sapu butter tabur gula. Bako dlam air fryer. Tengok jam baru pukul 3. Gugel resepi cek bahan semua ade. Kite sukat-sukat masuk bm terus. Sambil tunggu mak jemah uli roti kite pon proses soup.


ROTI POTONG/ROTI BANTAL/ ROTI BENGGALI..
resepi dri pencarian di gugel ...dapat satu resepi tgk bahan semua . Alhamdulillah kejadian yg sgt memuaskan hati....pasni dh tkyah beli buat sendri je.. Boleh potong tebal2 sikit...pakai tepung roti. Lembut betul


Sumber : Yaya Azura
Dibuat : Haniza Homemadd

BAHAN-BAHAN
==============

➡3 cawan white bread flour
➡1 1/4  sdu teh yis (letak 1 sdu besar)
➡2 1/2 sdu besar susu tepung
➡2 1/2 sdu besar minyak sunflower (guna minyak masak
➡2 1/4 sdu teh gula
➡1 1/8 cawan air (mula-mula letak secawan lepas tu dh uli baru masukkan baki)
➡ 1 sdu teh breadsoftener (yg ni iza tambah) resepi asal tkde
➡1 1/4 sdu teh garam


CARA
➡Masukkan semua bahan dlm mangkuk bm
➡Adun hingga sebati
➡Masukkan baki air dan uli lagi hingga terbentuk doh
➡Masukkan garam dn uli lgi hingga doh elastik
➡terus bentukkn je..
➡Oleh kerana tiada loyang loaf maka tadi letak dlm loyang size 7*7*3


➡Gris dlu loyang
Bahagi 2 doh tadi sama berat,canai dan gulungkan doh.
➡Masukkan doh dan biarkan kembang 2 kli ganda. Masa ni guna kaedah ekspress masukkan air panas dalam oben dan letak doh tadi supaya cepat mengembang.

Sebelum bakar spray air dan terus masuk oben sampai masak.
➡Panaskan oven dlu bru masukkan loyang roti
➡Suhu 170' bakar dalam 20-30 minit. Lepas siap sapu marjerin.



Dah siap potong sapu campuran butter+garlic+parsley kering
Bakar atas pan. Sedia dihidang bersama mushroom soup. Ni entry sebelah ye.

Klau ada yg nk cuba silakan..

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog