DIY bawang goreng



Salam jumaat penuh barokah.



Pagi-pagi pegi ngeteh roti canai kedai depan roundabout.
Otw balik umah singgah beli tulang. Papa suh wat sup tulang. Lam kepala sedapnye sup tulang guna rempah sup nenek bawak dari kampung, tabur bawang goreng daun suh..pergghhh..telan liur...keh3.

Gugel terus cara nak buat bawang goreng sebab sebelum ni memang buat tu tak rangup pon. Belek punye belek jumpe resepi ibu azzah dalam fb. Siap ade gambau lagi..seronok oo baru tau kene letak garam dan tabur tepung beras.
Mama buat takde sukatan tau main
 tabur-tabur je.




Sikit je buatnya. Bawang merah



Ni dah salut tepung beras dan garam.
Kalau tak cukup tambah lagi tepungnya.
 Panaskan kuali letak minyak macam nak goreng cekodok tu. Minyak da panas, masuk bawang tadi tapi jangan banyak-banyak nanti tak rangup.terbalikkan sekali sekala.

Goreng sampai kekuningan. Angkat dan toskan minyak.
Simpan dalam bekas kedap udara. Nak guna tabur je. Makan ngan bubur, sup dam sebarang masakan.penambah rase ni.. ;)

Skodeng dulu

Tak boleh tahan. Cik pipi teus ngap

Dapat jugak setengah bekas.
Siyes memang rangup. Bole krup krap depan tv macam popcorn..hahaa

Lamenye nak siap sup tulang ni...lapo..lapo

Trylah..best tau. Sambil-sambil buat keje dapo bole buat dapat sebekas. Berbaloi nangis- nangis mase potong bawang tadi...muahhaaaa..











                                                      

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog