Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut
Assalamualaikum..salam israk dan mikraj.
Cuti-cuti memerap je kat umah sambil update blog..lepas asar nanti kite gi bando. Ambik barang je pon nenek kirim ikut bas.
Kite layan satu resepi paling senang bahan-bahannya..cuma memerlukan kesabaran sebab kek ni kene perap dulu baru bako.
Sementara tunggu perap memang anak-anak akan ulang-alik dapo cek dan tanye bile la bole makan. Bako pon belum acaner nak potong dan makan..
Ok kite tengok bahan-bahan
Kek gula hangus @ kek sarang semut
Resepi: Chef Norzailina Nordin
Dicuba :HanizaHomemade
Sediakan loyang 20cm lengserkan dengan marjerin dan alaskan dasar loyang.
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar butter
Hanguskan gula pasir, tambah air panas..kacau sampai hancur.
Masuk butter dan biarkan sebentar
4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2sdt soda penaik
1sdt esen vanilla
Putar telur sampai kembang
Masukkan susu pekat tambah esen vanila
Mixer sebati
Masuk tepung yang diayak bersama soda penaik..sedikit-sedikit..
Last sekali masuk air gula hangus..
Sebatikan.
Masuk dalam loyang dan perap selama sejam.
Bakar suhu ikut oven masing- masing 1 jam atau smp masak.
Selamat mencuba.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment