Kek Gula Hangus @ Kek Sarang Semut


Assalamualaikum..salam israk dan mikraj.

Cuti-cuti memerap je kat umah sambil update blog..lepas asar nanti kite gi bando. Ambik barang je pon nenek kirim ikut bas.

Kite layan satu resepi paling senang bahan-bahannya..cuma memerlukan kesabaran sebab kek ni kene perap dulu baru bako.
Sementara tunggu perap memang anak-anak akan ulang-alik dapo cek dan tanye bile la bole makan. Bako pon belum acaner nak potong dan makan..
Ok kite tengok bahan-bahan

Kek gula hangus @ kek sarang semut
Resepi: Chef Norzailina Nordin
Dicuba :HanizaHomemade

Sediakan loyang 20cm lengserkan dengan marjerin dan alaskan dasar loyang.

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu besar butter

Hanguskan gula pasir, tambah air panas..kacau sampai hancur.
Masuk butter dan biarkan sebentar


4 biji telur
1 cawan susu pekat
1 cawan tepung gandum
2sdt soda penaik
1sdt esen vanilla

Putar telur sampai kembang
Masukkan susu pekat tambah esen vanila
Mixer sebati
Masuk tepung yang diayak bersama soda penaik..sedikit-sedikit..
Last sekali masuk air gula hangus..
Sebatikan.
Masuk dalam loyang dan perap selama sejam.
Bakar suhu ikut oven masing- masing 1 jam atau smp masak.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog