Resipi die kat wah ni nak tepek sket la bg kongsi kengkawan...torai la..
syokkk beb...
syokkk beb...
Bahan-bahan
300 g tepung gandum/tpg HK/Tpung Pau
3 g yis
60 g gula halus
30 g minyak jagung
1/2 tsp ovalette
1/2 tsp bread softener <--aku xguna ni. xde stok
lebih kurang 138g air
*1/2 tsp baking powder/double action baking powder
Cara
Campurkan yis+air+gula. Biar sebentar. Sambil2 tu pegi gunting kertas pau
Masukkan bahan2 lain, uli sampai lembut dan licin. Kalau doh lembik sgt atau melekat kat tgn, tambah tepung sikit2.
Tutup bekas, peram 30 minit/ sampai naik 2x ganda.
Tumbuk doh, uli2 sikit. Bahagi kepada kecil2.
Isi inti pilihan, peram lagi 30 minit.
Panaskan air kukusan. Kukus 5-7 minit.
selamat mencube ye kengkawan...
No comments:
Post a Comment