DIY Kerutuk Daging menggunakan PCE

 Assalamualaikum.
Salam 4 ramadhan. Arini papa nak makan kerutuk. Kite tengok je la jadi kerutuk daging ke rendang daging. Gigih walau hanya tiru resepi di belakang peket rempah kerutuk je. Sedangkan tak pernah rase atau tengok orang buat. Redah je la.. rase kendian..yang penting tutorial camno nak masak guna PCE pressure cooker ewant. Ni khas untuk kakak kesayangan, sebab arini PCE die baru sampai.
Sebelum ni banyak rujuk kat page sis LAILATUL MUNIRAH. Lengkap siap resepi..kredit utk LM. Berjaya la jugak kite menggodek periuk moden ni. Boleh joget dalam dapor..hahaa

Bahan-bahan:

Bawang putih
Bawang merah 
Dikisar
Gaul dengan rempah kerutuk

Halia
Lengkuas
Dikisar
Tumis sekali dengan serai yang diketuk.
Tumis sehingga naik bau.

Masuk rempah kerutuk tadi..tumis sampai pecah minyak

Letak daging yang dipotong dalam periuk PCE
masuk bahan tumisan
Letak kerisik
Garam 
Gula nissei

Letak periuk tadi dan tutup rapat..pastikan VALVE dalam keadaan SEAL.

Tekan button MEAT.  Ia akan auto cook dalam masa 35 minit.
Biar je dia masak sepenuhnya.
Bila sampai masa PCE akakn menunjukkan "bb" dan berbunyi.
VALVE dipusingkan ke kedudukan EXHAUST dan biar wap keluar.
Buka penutup
Hati-hati ye..panas.

Masukkan santan.
Tekan button CANCEL.
Kemudian tekan button MEAT tadi dan tekan time setting..untuk masak lagi. Kacau supaya santan tak pecah minyak..kali ni PCE tidak perlu ditutup.

Tambah masa 5 minit kalau nak keringkan kuahnya..kalau nak berkuah 2 atau 3 minit dah cukup.
Siap.
Hidangkan untuk berbuka.
Ni request anak dara. Puding koktel. Resepi next entry.

Selamat mencuba
Selamat berpuasa.

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog