DIY : Homemade Puff Pastry

Assalamualaikum.
Salam hujung minggu. Buat apa tu dah semestinyalah berulit dengan famili ye tak. :)
Terpanggil-panggil untuk laksanakan pembuatan homemade puff pastry. Memandangkan  asyik lalu je..lagipon dah lama dalam simpanan resepi apa kata kita cabar kebolehan diri ini. Poyo ayat. Takpelah ilmu yang kita cuba kita abadikan dalam blog ni. Mane tau kot anak cucu rajin pulak nak buat lepas ni dah boleh rujuk dalam ni. Verangan..hahaa..tq la sape yang sudi singgah komen dan follow blog ni ye.

Marjerin yang dibekukan
Doh yang siap diuli. Mak jemah tolong uli.
Letak marjerin beku atas doh tadi
Lipatkan
Balut dengan plastik wrap dan simpan fridge 10 minit
Lepas beberapa kali proses canai. Betul ke tak ek?hihii


Sumber dan kredit untuk : Cikgu Rosli Hj. Awang
Dicuba : HanizaHomemade

uli,canai dan bakar.maka terhasil la puff tuna.buat secara manual tanpa mesin2 mcm kat kedai bakeri.

bahagian A
500gm tepung gandum
250gm air
50gm margerin

bahagian B
250gm pastry margerin(masuk dlm plastik 7 x 9 dan canai nipis.simpan dlm peti sejuk)

* setiap kali lipatan simpan dalam peti sejuk 10 minit

harap2 boleh membantu

Lepas isi inti sardin homemade

Dua bentuk berbeza. Isi tetap sama
Cukuplah sorang sebiji
Yang ni lebihan tabur gula je
Potong nak tengok tahap kelajuan anak-anak makan

Memandangkan semalam masak sardin lebih untuk lunch kite tambahkan kentang untuk buat inti dalam puff.
Ni buat separuh je. Lagi separuh simpan dalam freezer kot teragak nak buat inti lain kulit puff dah ada.
Puas rasanya dapat cuba resepi ni walau memerlukan cukup banyak kesabaran dalam proses mempersiapkan minum petang.
Salute kepada sesiapa je yang buat pastry homemade ni sebagai sumber pendapatan keluarga. Korang memang ohsem.
Salam menjemput rezeki.
Tq jumpa di lain entry (^.^)


Hubungi kami untuk menempah
013-7711702



No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog