Semalam 7 feb..ulangtahun mama. Kali ni spesel sikit la takde kek, takde pizza, takde pulut kuning, takde KFC. Maklumlah dalam pantang. memandangkan nenek ade kat sini, mama mintak nenek buatkan bubur putih bubur merah kebetulan baby pon dah tanggal pusat subuh 6 feb tu.
Korang pernah dengor tak? Menu ni kebiasaannya pemes di kalangan masyarakat jawa. Ni pon salah satu peberet mama.
Kitorang panggil banchaan, selalunya buat kalau ade keraian, kesyukuran, besday, yassinan atau apa-apa saja yang menggembirakan.
Meh kite layan resepi. Ringkas je sebenonya.
Yang ni just guna beras biasa bukan pulut. Orang pantang mane bole makan pulut lagi..hahaaa
Sepiring makan panas-panas
Untuk sekeluarga
Cara untuk hidangkan.
Bahan2:
Beras secukupnya
Air
Gula merah
Gula melaka
daun pandan
Santan
Cuci beras, masuk air dan daun pandan. Masak seperti nak masak bubur nasi.
Masak bubur sehingga kembang kemudian masukkan garam dan santan. Rasakan masin lemaknya.
Asingkan suku untuk bahagian putih.
Bakinya masukkan air gula tadi
Tunggu sebati dan sejukkan dalam mangkuk atau piring untuk dihidangkan.
Letakkan di tengah2nya bagian bubur bewarna putih
Satukan gula merah dan gula melaka di dalam periuk kecil.
Letak air dan panaskan periuk sehingga gula melarut.
Tapiskan air gula ke dalam bubur tadi.
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment