DIY : Japanese Fluffy Pancake

Assalamualaikum. 
Malam-malam nak penkek. Kite buatkan jugaklah tapi double adunan. Yang pagi dua ari lepas tu tak cukup kalau buat 1 adunan. Kali ni pon berebut jugak. Hebat penangan resepi ni. Ambil dekat fb.. Terima kasih resepinya. 

Sumber :fb Ruzita Muhamed
Dicuba : Haniza Homemade

Bahan2:

4 biji kuning telur
80gm tepung superfine
1 sudu teh baking powder
50gm susu fresh full cream
Sedikit esen vanilla

Gaul sebati je.. Guna whisk. 

4 biji putih telur
50gm gula castor

Putar putih telur sampai berbuih.. Masukkan gula sikit-sikit. 
Putar sampai kembang. 


Kaup balik meringue dalam adunan tepung. 
Buat sehingga sebati. 

Panaskan pan dan skopkan 2 skop aiskrim. 
Tunggu masak sebelah. Terbalikkan. Tutup kejap pan tadi. 
Angkat dan makan. 
Ulang sampai habis adunan. 
Tak kira pulak dapat berapa keping tadi. 

Adunan putih telur yang kembang

Kaup balik adunan meringe dalam adunan tepung

Sebati dan sedia untuk digoreng

Skopkan atas pan yang dah dipanaskan. Jangan lupa tutup tau sebab adunan ni tebal. Kite nak die masak sekata. 

Terbalikkan

Dah siap. Ape tunggu lagi. Kite ngap ke.. Nak siram madu lebah, coklat atau enak dimakan macam tu je.. 

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog