DIY : Homemade Cendol

Assalamualaikum.
Semalam nampak pic nenek tengah syiok makan cendol kat Parit Zink Serom Muar. Nikmat tak terkira. Jommmm...kita layan Cendol...
Kite paste terus la ek resepinya ... Kredit untuk tuan punya resepi.TERIMA KASIH. Tadi buat half je.


Yummmmi....πŸ˜„πŸ˜„
#CendolhomemadeπŸ’•πŸ’•
πŸ‘πŸ‘πŸ‘
Resepi cendol homemade

Sumber :leeina Qaliena
Dicuba : Haniza Homemade
**********************

Bhn:
1 cwn tepung jagung
1/2 cw tepung beras
1/4 cwn tepung ubi
6cwn air jus pandan
Sedikit pewarna hijau
1sdt air bancuhan kapur mkn(airnya ye bkn sekali kapur tu..bncuh bg jernih dulu air tu bru diambil..
Cara;
Cmpur semua bhn kacau sebati dlm periuk ..kemudian letak periuk atas api perlahan kacau sampai likat berkilat...smpai ada buble2 meletop2 tnda dah masak...
*sediakan bks yg berisi air dan ketulan ais batu..
*masukkan adunan dlm plastik piping beg pon boleh..paipkan dlm air ais tdi...dah siappp...
*boleh juga guna acuan khas utk cendol tekan lembut dgn senduk supaya cendol jatuh kedlm air ais...πŸ‘πŸ‘
Untuk sediakan minuman cendol:
Bhn:
Air gula merah
************
250gm gula merah
100gm gula pasir
1 helai daun pandan disimpul
250ml air
*masak semua bhn diatas api hingga mendidih dan gula hancur..tapis dlm bks dan sejukkan.
Bhn untuk santan:
***************
1kotak kecil santan kara
1 cwn air
Sedikit garam utk bangkit rasa lemak
*campur semua bhn diatas masak seketika diatas api yg perlahan..(utk elak sakit perut mkn santan mentah)
*boleh juga guna susu segar dicmpur sedikit garam dan dipanaskan seketika..
Bhn tambahan untuk hidangan:
***************************
Jagung manis dlm tin
Kacang merah dlm tin
Hirisan mangga manis
Durian
Pulut
*ikut citarasa masing2 ya.

Blend dan tapiskan air pandan

Air pandan, tepung, air kapur, sikit garam
Kacau dulu tau baru buka api kecil je

Masak sehingga likat

Masuk dalam acuan roti jala. Panas tau.. Tapi kalau ade acuan maruku pon bole guna. Nak letak dalam plastik potong bucu je pon ok.. Cuma nak ingatkan PANAS. ati3 ok. 

Paipkan dalam air berisi ais. Dah siap bole simpan dengan air tu sekali dalam peti sejuk

Dah siap.. Dah sedia untuk proses seterusnya

Yang ni dah campur dengan santan.. Air gula. Ais.. Nak sedap tambahlah aksesori lain.  Sedebuk deriyan pon ok sesangat.. 🀣🀣
Selamat mencuba tau

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog