Assalamualaikum.
Untuk iftar hari ni hanya buat sup tulang sambal belacan kuih lopes dan kuih buah melaka.
Kite banyak kali dah guna resepi buah melaka ni. Cuma tak ingat sapa empunye. Apa pon kredit untuk tuan resepi. Halalkan ye.. Saya letak dalam blog ni.
Sumber, : grup alam maya
Dicuba : Haniza Homemade
3 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
+- 2 cawan air pandan
Sedikit pewarna hijau
Campurkan semua.. Air dimasukkan sedikit demi sedikit.
Gaul sebati sampai tak lekat tepung tadi di tepi besen.
Bulat-bulatkan, leperkan sedikit letak gula dan tutup.
Masukkan dalam air rebusan. Masakkan kuih sehingga timbul.
Angkat dan gaulkan dengan kelapa yang telah dikukus tadi.
Gula melaka secukupnya untuk isi dalam kuih.
Dikukus tau.
Kelapa secukupnya
Sedikit garam
Sedikit gula
Siap untuk dihidangkan.. Sejukkan dalam fridge. Bukak puasa nanti bole makan. 😍😍😊
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment