DIY: PULUT PANGGANG

Assalamualaikum.
Selamat petang.. Arini terlebih rajin.. Buat pulut panggang serunding udang.. Ambil resepi dekat page mama.
Korang cubalah.. Siyes memang sedap..
Kote tepek terus resepinya kat sini.

Sumber : page fb RESEPI MAMA
Dicuba : Haniza Homemade



Resepi Pulut Panggang

Bahan Pulut :

2 cawan beras pulut di basuh dan rendam 1 jam 30 minit – 2jam
Air sama paras dengan beras pulut
1/2 cawan santan pekat kotak
2 sudu makan minyak
3 sudu makan gula
1 1/2 sudu teh garam halus
Daun pisang yang siap dibersihkan dan dilayur
Kalau anda guna santan segar tak perlu tambah minyak ye.,Minyak daripada santan itu sendiri dah cukup

Cara Penyediaan Resepi Pulut Panggang Mudah :

#1: Toskan beras pulut yang siap direndam. Isikan air sama paras dengan beras pulut.Kukus atau tanak pulut selama 20-25 minit. Sambil itu masakkan santan bersama gula,garam dan minyak. Bila dah hancur ,terus tutup api.

Dah masak pulut, keluarkan dan tuang campuran santan tadi. Kacau atau arung beras pulut dengan santan supaya beras pulut menyerap semua santan.Tekan rapat-rapat dan dah siap.

Sedapnya resepi pulut panggang ni. Yang bestkan sebab kami berikan dua inti pilihan. Inti sambal ikan atau inti serunding udang yang jadi pilihan ? Best
#2: Ambil lebih kurang 2 sudu makan pulut dan ratakan di atas daun pisang yang dipotong sebesar tapak tangan dan siap dilayur serta disapu sedikit minyak. Tak nak melekat ketika ratakan pulut, tekan dengan daun pisang lain.

Letak inti pilihan dan gulung pulut. Kemaskan hujung dengan stepler,sapu minyak sikit dilapisan luar pulut untung lebih aroma panggang dan boleh la panggang sekejap untuk dapatkan aroma dan dah siap resepi pulut panggang. Cuma untuk inti, jom pilih inti apa anda nak buat di bawah ini.

Bahan Resepi Inti Pulut Panggang : Inti Sambal Ikan :
Kuantiti inti untuk 20 biji pulut.

4 ekor ikan selayang atau sardin rebus
8 tangkai cili kering ( dibuang biji)*
5 ulas bawang merah kecil *
1 ulas bawang putih *
1/2 inci halia *
5 sudu makan gula pasir
1 1/2 sudu teh garam halus
4 sudu makan santan pekat
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan yang bertanda * dikisar halus dengan sedikit air

Sedapnya resepi pulut panggang ni. Yang bestkan sebab kami berikan dua inti pilihan. Inti sambal ikan atau inti serunding udang yang jadi pilihan ? Best
Cara Buat Inti Sambal Ikan Pulut Panggang :

#1: Rebus ikan dengan asam keping dan sedikit garam. Bila dah siap, ambil isi ika dan tumbuk sedikit lumat. Ketepikan seketika. Panaskan kuali dan tumis bahan kisar. Masukkan santan pekat dan kacau sesekali hingga hampir kering.

Baru tambah isi ikan tumbuk tadi bersama gula dan garam. Masak inti ikan dengan api kecil hingga sambal kering dan berderai. Sejukkan inti. Siap.

Bahan Resepi Inti Pulut Panggang : Inti Serunding Udang :

2 cawan kelapa parut
1/2 sudu makan ketumbar dan 1/2 sudu makan jintan manis dikisar kering
1/2 genggam udang kering *
4 bawang merah saiz kecil *
1 ulas bawang putih *
1 batang serai kecil *
Sedikit kunyit *
5-6 tangkai cili kering dibuang biji *
1 sudu makan air asam jawa
Gula,garam dan bahan perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Bahan yang bertanda * dikisar halus dengan sedikit air

Cara Buat Inti Serunding Udang :

#1:  Masukkan minyak dan tumis rempah kisar dulu hingga naik bau. Baru masukkan bahan kisar tadi hingga pecah minyak dan masak baru masukkan kelapa parut,air asam jawa,garam gula dan perasa sedikit dahulu.

Masak dengan api kecil dan kacau hingga sedikit kering. Baru sesuaikan rasa balik jika perlu. Serunding perlu lah sedikit manis baru sedap.Masak hingga hampir kering ya. Dah siap inti.

Wah memang sedap resepi pulut panggang dengan dua inti pilihan ini. Selamat mencuba.

Letak 2 sudu pulut.. Ratakan

Letak inti serunding

Gulung ketat-ketat dan cucuk kedua-dua hujung dengan lidi.. Nak cepat stepler je🤣

Seksi weh.. Rasa macam dah banyak lapis.. Rupenye sikit.. Hahaa.. Makanya boroi.. Terserlah keseksiannya... 🤣 🤣 🤣 

No comments:

Post a Comment

hanizarujhanfamily blog