Assalamualaikum
Selamat petang. Entri arini pasal sambal belacan je.
Alah kacang je kan..tapi ni version haniza homemade. Tau tak dulu buat ni pakai lesung batu. Mujur umah kampung, jauh dari orang. Bising pon tak de la bergegar umah jiran. Ade tips tak mau bagi umah riuh masa tumbuk sambal. Lesung batu tu alaslah dengan akain tebal-tebal. Nak tumbuk malam-malam buta pon takpe.hahahaa.
Sekarang da moden aka kemalasan semua nak pantas. Masuk blender tekan suiz siap. Rase ade tapi tak se ori pakai lesung.. so pilihan masing-masing.
Kat sini nak share lah terajin amik gambo satu-satu. Tengok je la bahan-bahan. Ni kire basic je. Sambal belacan turun temurun.
Bahan-bahan:
Lada cili secukupnya
Bawang besar sebiji
Bawang kecil sebiji
Belacan
Air asam jawa/ jus limau kasturi
Bahan ikut suka tiada sukatan
Gorengkan semua bahan tadi kecuali air asam jawa
Bila buat lebih guna blender.
Masuk sekali air asam jawa.
Kalau rajin tumbuk guna lesung batu.
Dah siap. Makan dengan ulam-ulaman, nasi panas...pergghhh...alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment