Korang suka tak makan kuih lesung pipit. Suka versi gula merah bukan yang kalerful tu. Selagi pokok pandan tu melebar besar. Kita ambik buat kuih. Nasi lemak dah siap tinggal lauk je tak buat lagi. Hajat nak buat sambal paru sambal bilis dengan telur rebus.
Teragak nak buat ni lepas gugel jumpa yang tak perlu guna kapur. Jom tengok resepi. Copy paste letak sini je.. Kredit kat tuan punya resepi. 😍😍🌹🌹🌹🌹🌹
Sumber : Sis Shakirah Izham
Dicuba : Haniza Homemade
📝KUIH LOMPANG GULA MELAKA📝
Recipe by : SHAKIRAH IZHAM
.
BAHAN A
---------------
½ cwn Gula Merah
½ cwn Gula Pasir
2 ½ cwn Air
1 helai Daun Pandan .
.
BAHAN B
---------------
1 ¾ cwn Tepung Beras
½ sdb Tepung Jagung .
.
BAHAN C.
---------------
Kelapa Parut(putih)
Garam secukup rasa *digaul bersama dan kukus sebentar
.
.
Masak kesemua "bahan A" sehingga semuanya larut..padamkan api dan sejukkan.
Masukkan "bahan A" ke "bahan B" dan kacau sebati kemudian tapiskan.
Panaskan kukusan.
Oleskan acuan lompang dengan sedikit minyak dan kukus acuan lompang telebih dahulu dlm 2-3mint.
Masukkan bancuhan lompang ke dlm acuan dan kukus selama 15-20 mint.
Keluarkan kuih dari acuan setelah sejuk dan letakkan "bahan C"diatasnya.
.
📌P/S : Kukus dengan menggunakn api sederhana.
Balut penutup kukus dengan kain utk mengelakkan air dari penutup kukus masuk ke dlm kuih.
Bancuhan ni blh dpt 28-30 biji lompang jika guna acuan mcm sis guna tu.
Lepas acuan dipanaskan. Isikan adunan yang dah ditapis ke dalam acuan.
Nampak tak lesung pipit tu. Sukanya tengok. Manis je.
Letaklah kelapa parut yang dikukus dan digaulkan dengan garam dan gula.
Dah. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment