Assalamualaikum.
Salam jumaat semua.
Pagi ni awal masuk dapo. Tapi belum boleh makan lagi. Tunggu minum petang nanti la ye.
Sumber : page fb Pen Hitam Dot Com
Dicuba : Haniza Homemade
KUIH SAGU MATA IKAN
Bahan-bahan membuatnya:
3 cawan air
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
6 titik sirap pekat
sedikit kelapa putih + sedikit garam (untuk digaulkan bersama kuih)
Cara-cara membuatnya:
1. Didihkan air bersama perasa sirap. Kacau sebati.
2. Bila air dah mendidih baru masukkan sagu. Kacau rata selama 10 minit.
3. Kemudian bila dah nampak pekat sikit, masukkan gula pasir.
jangan masuk gula pasir awal-awal.. nanti susah nak ilang putih2 biji sagu tu.
4. Kacau sehingga pekat.
5. Bila dah likat sikit...Masukkan ke dalam bekas/loyang.
6. Kukus sehingga sagu kembang and tiada lagi putih-putih. (kaedah kukus digunakan bagi mendapatkan struktur sagu yang berbiji-biji).. memang lama gak ahh masa yang diambil.so bersabar bebanyak k.
7. Sejukkan sagu di luar.
8. Bila kuih masih lembap, potong ikut citarasa and gaulkan bersama-sama kelapa putih.
9.Siap untuk dihidangkan
Sagu biji guna yang berwarna
Gula pasir
Didihkan air. Letaklah daun pandan bagi wangi.
Cuci dulu ye.. Lepas tu tapiskan.
Loyang yang dioles dengan minyak kite kukus sekejap.
Lepas air mendidih baru masukkan sagu. Kacau ye kalau tak nanti tak masak sekata.
Jangan masuk gula dulu tau.
Ok masukkan gula.. Kacau sebati.
Masukkan dalam loyang tadi dan kukus sampai masak.
Dah siap kukus. Lembut2.. Perghhhh. Rugi kalau tak makan
Sagu gula melaka. Sedap makan bile sejuk. Sejukkan dulu dalam fridge.
Kelapa parut ni jangan lupe kukus dulu. Letak sikit garam dan gula.
Yang ni sagu yang dah golek dengan kelapa parut. Sedap oiii. Tak caya cubalah. Memang tak nampak orang lalu kalo makan kat dapo sorang-sorang😜😜😜.
SELAMAT MENCUBA
NAK ODER BUKU MUDAHNYA BELAJAR BAHASA INGGERIS
⤵️⤵️⤵️⤵️
www.wasap.my/60137711702/mbbi
No comments:
Post a Comment