Arini kemas susun bahan dalam gobok.. Jumpalah kacang dhal adelah dalam secawan.. Tengok elok lagi.. Cuci dan rendam.. Lama jugak mikir apa nak buat ye.. Kalau nak buat lempeng ngan kari.. Dah bape ari asyik kari je..
Teringat mase kecik mak suka buat vadei.. Gugel terus adelah 1 page kat fb ni tunjuk bahan.
Sumber: fb YummY Kitchen
Dicuba : Haniza Homemade
Bahan :
Kacang dhal - cuci dan rendam. Sejam dua.
Cili hijau
Bawang putih
Jintan
Sedikit Kayu manis
Daun kari
Semua ni akan diblen. Tapi jangan sampai hancur sangat tau.
Bawang merah hiris
Cili hijau dihiris
Daun kari dihiris
Garam secukup rasa
Campurkan dengan bahan yang diblendkan.. Gaul rata.
Dah campur semua.. Kacau sebati.
Bntukkan guna sudu besar
Goreng
Angkat dan toskan
Siap.. Jom sappedek.
Panaskan minyak.
Bentukkan.. Tadi letak kat senduk dan teruskan masuk dalam minyak panas.
Goreng sampai masak.
Siap..
Bole makan dengan sos pilihan.
Siyes sedap makan ramai2..
Tak sangka pulak dorang ni makan.. Buat sikit. Maka berebutlah mereka..
Waalaikumussalam. oh takda lah susah mana rupanya. hehe
ReplyDeleteSenang je.. Buatlah.. 😊😊
ReplyDelete