Assalamualaikum
Selamat pagi wahai sahabat.. Ade yang singgah ke? Terima kasih kalau ada yang sudi singgah dan baca.. ☺️☺️☺️
Resepi chef pemes ni.. Terima kasih tau... Best ooo.. Janji korang ikut je die punye arahan.. Tepek kat sini nanti senang nak rujuk..
Sumber : chef Irfan
Dicuba : Haniza Homemade
RESEPI 🍔 ( MEXICAN BUN@PAPA BOY ) 🍞
Resepi doh
500 gm tepung gandum atau roti
70gm gula kastor
1 tbsp yeast
1 tsp garam
50gm margerin
10gm pelembut roti ( saya tak letak )
70gm gula kastor
1 tbsp yeast
1 tsp garam
50gm margerin
10gm pelembut roti ( saya tak letak )
280 gm air sejuk
- gabungkan kesemua bahan dan mix hingga elastik dan licin.......
Topping mexican bun
200gm butter
200gm gula perang
180gm tepung gandum
20gm tepung kastard
2 biji telur gred A
2 tbsp coffe emulco atau nescafe
200gm gula perang
180gm tepung gandum
20gm tepung kastard
2 biji telur gred A
2 tbsp coffe emulco atau nescafe
- mix butter dan gula sampai pucat
- masukkan telur mix sekejap
- masukkan tepung dan perasa coffe @ nescafe mix sampai sebati dalam 5 minit
- masukkan telur mix sekejap
- masukkan tepung dan perasa coffe @ nescafe mix sampai sebati dalam 5 minit
Filling mexican bun
150gm gula perang
130gm butter
50gm tepung gandum
130gm butter
50gm tepung gandum
- mix kesemua bahan sampai boleh di kepal2 timbang 20 ke 25 gm untuk sebiji doh
Dah rounding
Letak topping
Bakar ikut oben sendiri ye
Totap yo melokek-lokek
Sejukkan
Tapi kalau makan panas-panas lagi best tau... Harum bau sedapor.. Eh lapor pulak.. Ni 2 ari lepas punye gambar.. ☺️☺️☺️
No comments:
Post a Comment